Selkirk Rex – från 1987 till idag

Rasen som skulle komma att kallas Selkirk Rex upptäcktes 1987 i USA (Sheridan, Montana). Man hade hittat en honkatt med vågig päls – en spontan, naturlig mutation kom man senare att konstatera. Katten kom att hamna hos Perser-uppfödaren Jeri Newman.

Miss DePesto of NoFace

… eller “Pest” som hon också kallades till vardags, var en korthårig blåsköldpadda med vitt och var enligt Newman väldigt påhittig, aktiv och krävande efter uppmärksamhet. Newman beskrev Pest som en katt med ett Devon Rex-huvud och en Chartreux-kropp. Hon hade alltså lite utav ett triangulärt huvud med vinklar och en mediumstor kropp med ben av en spädare modell.

Newman bevisade att anlaget var nytt

Newman födde som sagt upp Perserkatter under sitt stamnamn NoFace, och var mycket genetikintresserad. För att fastställa genetiken bakom det som verkade vara ett nytt anlag, parade hon Pest med sin svarta Perserhane CH PhotoFinish of Deekay. I kullen föddes sex kattungar varav tre med rak päls och tre med lockig.

Fördelningen i kullen bevisade att anlaget/genen för lockighet var dominant och man kunde därför helt utesluta ett släktskap med Cornish Rex eller Devon Rex, eftersom att deras gener för lockar nedärvs recessivt. Från början misstänkte man att det kunde förekomma ett släktskap med American Wirehair. Men på grund av att Wirehair-genen verkar vara en inkomplett dominant gen kunde man snabbt utesluta den teorin också.

När det begav sig hade man inte tillgång till DNA-teknik. Men Selkirk Rex lockiga anlag har sedermera visat sig vara unikt, och idag kan man DNA-testa för anlaget som kallas “SLK” hos UC Davis (läs mer här).

Första kullen

1988-07-14
Dam: Miss DePesto of NoFace
Sire: CH PhotoFinish of Deekay

Två framstående ungar föddes i denna kull: NoFace Oscar Kowalski & NoFace Sheela.

Färg- och pälsresultat:

Lockig svart med vitfläck, korthårig hane (NoFace Oscar Kowalski).
Lockig svart, korthårig hona (NoFace Sheela).
Lockig svartsköldpadda, korthårig hona.
Rakpälsade svarta, korthåriga hanar.
En rakpälsad svart, långhårig hona.

Källa: Pamacs

Pest & Oscar

1989, ett år efter första kullen, parades Pest med Oscar Kowalski of NoFace, alltså en av kattungarna från den första kullen. Oscar ligger bakom de flesta av Selkirk Rex-linjerna idag och Pest ligger bakom alla. Pest parades totalt fem gånger, varav två gånger med Oscar.

I februari 1990 föddes NoFace Grace Slick efter Pest och Oscar. En korthårig blå colorpoint med vitt. Hon blev den första sellisen i Europa när hon importerades till Schweiz senare samma år.

Godkänd ras sedan 1994

Det dröjde ytterligare några år innan rasen blev godkänd i ett förbund. Kattförbundet TICA var först med detta i juni 1994. Senaste stora godkännandet var 2017 i FIFe (SVERAKs moderförbund).

En kompakt rex

Newmans vision var att få fram en katt med en robustare kropp och ett rundare huvud, därför användes kattraserna Perser, Exotic, Brittiskt Korthår och Amerikanskt Korthår i början för att lägga en ordentlig grund för rasen Selkirk Rex. Idag använder man inte längre Amerikanskt Korthår som utparningsras.

De första sellisarna i Sverige.

De första sellisarna i Sverige

År 2005 importerades de två första sellisarna till Sverige från Australien av uppfödaren S*Ayur-Kittens, och första kullen föddes år 2006 efter dem.

Selkirk – person eller plats?

Var namnet “Selkirk” kommer från råder det delade meningar om – en version säger att rasen är döpt efter Newmans styvfar och att då sellisen är den enda rasen som är uppkallad efter en person.

Och en annan version är att namnet kommer från en bergskedja i området där Pest hittades i (likt namnen för Devon & Cornish Rex).

Bild: At the Rogers Pass by John A. Fraser, 1886. Källa: Wikipedia.

All text på denna sida är skriven av mig och skyddas därmed av copyright.
Vill du låna text(er) så går det bra, mot att du länkar tillbaka till min hemsida.