Om Selkirk Rex – en ovanlig kattras

Kattrasen Selkirk Rex är för dig som gillar en semi-aktiv och kontaktsökande katt som också underhåller sig bra på egen hand.

Ännu är de inte så vanliga i Sverige, i snitt föds ungefär 18 kattungar per år (räknat på både lång- och korthår) och det finns ca 15 uppfödare över hela landet. Siffrorna kan givetvis variera något mellan åren.

Index

Klicka på länkarna för att hoppa till ett avsnitt.

Kattraser med likande temperament:
  • Brittiskt Korthår
  • Brittiskt Långhår
  • Helig Birma
  • Ragdoll
  • Perser & Exotic
Brittiskt kort- och långhår är nära besläktade med Selkirk Rex.

Rasinformation

Rex – inte allergivänlig per automatik

Den vanligaste missuppfattningen är att Selkirk Rex är en allergivänlig kattras – vilket inte stämmer! Det finns idag ett flertal lockiga kattraser, de mest välkända vi har är bl.a. Cornish Rex och Devon Rex. Båda dessa raser har en mjuk päls, men där Devon har rufsig kort päls och en bastant kropp har Cornish “tvättbrädelockar” och en muskulös och slank kroppsbyggnad.

Cornish Rex & Devon Rex – inte samma som Selkirk Rex

Cornish & Devon brukar många personer som är känsliga (allergiska) mot katt tåla ganska bra och därför har de utvecklat ett rykte om sig att vara allergivänliga. På grund av detta associeras ordet “Rex” med allergivänlighet – men tyvärr stämmer inte det. Ordet “Rex” används endast för att markera att pälsen är lockig. Vad man är allergisk eller känslig mot är dock högst individuellt och skiftar också mellan olika kattindivider. Vissa kattkänsliga tål även Selkirk Rex, likväl som Brittiskt korthår eller Perser, till exempel.

Rex-benämningen ska först ska ha börjat användas på lockiga kaniner. Idag hittar man Rex-benämningen hos t.ex. arter som kaniner, katter, möss, råttor med flera.

Personlighet

Selkirk Rex är en kärleksfull, lekfull och nyfiken ras. De är intelligenta, kluriga och lättsamma. Mest av allt tycker de om att umgås med sina ägare eller andra katter och föredrar att inte lämnas ensamma. De gillar att vara nära sina ägare, men inte alla är knäkatter. Rasen passar utmärkt som en familjekatt.

Rasen har stora likheter t.ex. Brittiskt Korthår, Brittiskt Långhår, Perser och Exotic, vilket inte är så underligt med tanke på att sellisen är nära besläktade med dessa raser.

Utseende

Framförallt är Selkirk Rex stora och bastanta katter, kroppen ska vara robust och kännas oväntat tung när man lyfter dem. Rasen beskrivs som medium till stor i rasstandard. Vikten ska vara i harmoni med kroppsstorleken och kan variera mellan ca 3,5-6 kilo, hanarna är något större. Rasen utvecklas långsamt och det tar mellan två till tre år innan de är helt färdigvuxna och pälsen är färdigutvecklad.

Runda former överallt

Rundade former är återkommande på allt inom rasen: huvudet, kroppen, ögonformen, tassarna etc. Också öronen ska ha rundade tippar.

Pälsen – full av lockar

Pälsen är tät och fluffig, på korthåren är den virvlig & plyschig och på långhåren mjuk & i lösa lockar. Allt på sellisen är lockigt – till och med morrhåren!

Lockarna i pälsen verkar påverkas av hormoner, kattungar & fertila katter kan därför i perioder ha en relativt rak päls över kroppen. Lockigheten utvecklas till omkring två års ålder, kastrater tenderar få bättre lockar än fertila katter.

Selkirk Rex är godkänd i två pälslängder: korthår och långhår.

Färger

Selkirk Rex är godkänd i alla färger!

Kuriosa:
Ofta är morrhåren “brutna” och står ut som på en borste. Detta beror på att anlaget för lockar gör morrhåren sprödare. Ju äldre katterna blir desto längre brukar morrhåren kunna bli.

Selkirk Rex Longhair Tortie point female

The eyes should not appear almond or oval-shaped. The outside corner is set very slightly higher than the inner corner, giving a sweet open expression to the face.

ur CFA:s Breed Standard.

Sex olika pälstyper

En “sellis” finns i två olika hårlag: kort- & långhår. De finns i tre olika pälstyper: homozygot, heterozygot och rak päls.

Detta beror på att anlaget som ger lockig päls nedärvs dominant, vilket innebär att två lockiga föräldrar kan få en avkomma med rak päls, dessa kallas för Selkirk Straight.

Homozygot*Dubbel kopia av genen som ger lockig päls.
Heterozygot*Enkel kopia av genen som ger lockig päls.
StraightIngen kopia av genen som ger lockig päls.

* Detta är termer från genetiken, i Selkirk Rex fall avser man fördelningen av anlagen för lockig päls.

Vad är Selkirk Straight?

Jo, det är ett perfekt alternativ för den som önskar en Selkirk Rex temperament men inte pälsen eller pälsvården som hos en rex. En Selkirk Straight har inte ett enda lockigt pälsstrå och morrhåren är raka. De rakhåriga är inte godkända att ställas ut, men är tillåten i aveln i kombination med en Selkirk Rex.

Läs gärna NSRs fina artikel om skillnaden mellan en Selkirk Rex och en Selkirk Straight här.

Rätt pälslängd för dig

Selkirk Rex är en ras som kräver regelbunden pälsvård och i synnerhet långhåren.

Givetvis är behovet av pälsvård individuellt, vissa individer klarar sig nästan helt utan assistans av sin ägare och vissa får tovor nästan omgående. Detta är mycket svårt att avgöra på förhand när man köper kattunge, eftersom de får sin vuxenpäls när de är omkring ett år gamla.

För en person som är ovan eller saknar intresset att kamma igenom sin katt regelbundet rekommenderar jag att köpa ett korthår, eftersom de har en betydligt enklare pälsvård.

Välj därför ett hårlag du vet att du kommer att orka med, både för din egen och för kattens skull. En katt kan leva i upp till 20 år (ibland mer) och pälsen ska tas om hand under hela kattens liv.

Selkirk Rex behöver regelbunden pälsvård

Som alla katter med päls behöver även en sellis pälsvård i form av kamning och bad vid behov. Tyvärr finns det många rykten om denna ras, utöver påståendet att rasen ska vara allergivänlig, sägs det även att man pälsen är lättskött. Det är som sagt helt individuellt hos katten och ingenting man kan ta för givet.

Historia

Selkirk Rex – från 1987 till idag

Rasen upptäcktes 1987 i USA (Sheridan, Montana), där man hittat en honkatt som hade fått vågig päls – genom en naturlig mutation kom man senare att konstatera. Katten kom att hamna hos Perser-uppfödaren Jeri Newman.

Miss DePesto of NoFace

… eller “Pest” som hon också kallades till vardags, var en korthårig blåsköldpadda med vitt och var enligt Newman väldigt påhittig, aktiv och krävande efter uppmärksamhet. Newman beskrev Pest som en katt med ett Devon Rex-huvud och en Chartreux-kropp. Hon hade alltså lite utav ett triangulärt huvud med vinklar och en mediumstor kropp med ben av en spädare modell.

Newman bevisade att anlaget var nytt

Newman födde som sagt upp Perserkatter under sitt stamnamn NoFace, och var mycket genetikintresserad. För att fastställa genetiken bakom det som verkade vara ett nytt anlag, parade hon Pest med sin svarta Perserhane CH PhotoFinish of Deekay. I kullen föddes sex kattungar varav tre med rak päls och tre med lockig.

Fördelningen i kullen bevisade att anlaget/genen för lockighet var dominant och man kunde därför helt utesluta ett släktskap med Cornish Rex eller Devon Rex, eftersom att deras gener för lockar nedärvs recessivt. Från början misstänkte man att det kunde förekomma ett släktskap med American Wirehair. Men på grund av att Wirehair-genen verkar vara en inkomplett dominant gen kunde man snabbt utesluta den teorin också.

När det begav sig hade man inte tillgång till DNA-teknik. Men Selkirk Rex lockiga anlag har sedermera visat sig vara unikt, och idag kan man DNA-testa för anlaget som kallas “SLK” hos UC Davis (läs mer här).

Första kullen

1988-07-14
Dam: Miss DePesto of NoFace
Sire: CH PhotoFinish of Deekay

Två framstående ungar föddes i denna kull: NoFace Oscar Kowalski & NoFace Sheela.

Färg- och pälsresultat:

Lockig svart med vitfläck, korthårig hane (NoFace Oscar Kowalski).
Lockig svart, korthårig hona (NoFace Sheela).
Lockig svartsköldpadda, korthårig hona.
Rakpälsade svarta, korthåriga hanar.
En rakpälsad svart, långhårig hona.

Källa: Pamacs

Pest & Oscar

1989, ett år efter första kullen, parades Pest med Oscar Kowalski of NoFace, alltså en av kattungarna från den första kullen. Oscar ligger bakom de flesta av Selkirk Rex-linjerna idag och Pest ligger bakom alla. Pest parades totalt fem gånger, varav två gånger med Oscar.

I februari 1990 föddes NoFace Grace Slick efter Pest och Oscar. En korthårig blå colorpoint med vitt. Hon blev den första sellisen i Europa när hon importerades till Schweiz senare samma år.

Godkänd ras sedan 1994

Det dröjde ytterligare några år innan rasen blev godkänd i ett förbund. Kattförbundet TICA var först med detta i juni 1994. Senaste stora godkännandet var 2017 i FIFe (SVERAKs moderförbund).

En kompakt rex

Newmans vision var att få fram en katt med en robustare kropp och ett rundare huvud, därför användes kattraserna Perser, Exotic, Brittiskt Korthår och Amerikanskt Korthår i början för att lägga en ordentlig grund för rasen Selkirk Rex. Idag använder man inte längre Amerikanskt Korthår som utparningsras.

De första sellisarna i Sverige.

De första sellisarna i Sverige

År 2005 importerades de två första sellisarna till Sverige från Australien av uppfödaren S*Ayur-Kittens, och första kullen föddes år 2006 efter dem.

Selkirk – person eller plats?

Var namnet “Selkirk” kommer från råder det delade meningar om – en version säger att rasen är döpt efter Newmans styvfar och att då sellisen är den enda rasen som är uppkallad efter en person.

Och en annan version är att namnet kommer från en bergskedja i området där Pest hittades i (likt namnen för Devon & Cornish Rex).

Bild: At the Rogers Pass by John A. Fraser, 1886. Källa: Wikipedia.

Filer

All text på denna sida är skriven av mig och skyddas därmed av copyright.
Vill du låna text(er) så går det bra, mot att du länkar tillbaka till min hemsida.