Denna ras passar för dem som tilltalas av raser som t.ex. Brittiskt Korthår, Brittiskt Långhår, Helig Birma, Ragdoll, Perser & Exotic.

Kattrasen Selkirk Rex är för dig som gillar en semi-aktiv och kontaktsökande katt som också underhåller sig bra på egen hand. Rasen är ännu inte så vanlig i Sverige, i snitt föds ungefär 18 kattungar per år (räknat på både lång- och korthår) och det finns ca 15 uppfödare över hela landet.

Index:

Rasinformation & utseende
Historia & ursprung
Hälsa
Länkar

Rex – inte allergivänlig per automatik

Det finns idag ett flertal lockiga kattraser, de mest välkända vi har är bl.a. Cornish Rex och Devon Rex. Båda dessa raser har en mjuk päls, men där Devon har rufsig kort päls och en bastant kropp har Cornish “tvättbrädelockar” och en muskulös och slank kroppsbyggnad. Cornish & Devon brukar många som är känsliga (allergiska) mot katt tåla ganska bra och därför har de utvecklat ett rykte om sig att vara allergivänliga. På grund av detta associeras ordet “Rex” att en ras är allergivänlig – men tyvärr stämmer inte det.

Rex används endast för att markera att pälsen är lockig, en benämning man först ska ha använt på kaniner. Idag hittar man det på t.ex. kaniner, katter, möss, råttor etc. Vad man är allergisk eller känslig mot är dock högst individuellt och skiftar också mellan olika kattindivider.

Personlighet

Selkirk Rex är en kärleksfull, lekfull och nyfiken ras. De är intelligenta, kluriga och lättsamma. Mest av allt tycker de om att umgås med sina ägare eller andra katter och föredrar att inte lämnas ensamma. De gillar att vara nära sina ägare, men inte alla är knäkatter. Rasen passar utmärkt som en familjekatt.

Rasen har stora likheter t.ex. Brittiskt Korthår, Brittiskt Långhår, Perser och Exotic, vilket inte är så underligt med tanke på att Sellisen är nära besläktade med dessa raser.

Utseende

Först och främst är de bastanta och stora katter, kroppen ska vara robust och kännas oväntat tung när man lyfter dem. Rasen beskrivs som medium till stor. Vikten ska vara i harmoni med kroppsstorleken och kan variera mellan ca 3,5-6 kilo, hanarna är något större. Rasen utvecklas långsamt och det tar mellan två till tre år innan de är helt färdigvuxna och pälsen är färdigutvecklad.

Rundade former är återkommande på allt inom rasen: huvudet, kroppen, ögonformen, tassarna etc. Även öronen ska ha rundade tippar.

Pälsen är tät och fluffig, på korthåren är den virvlig & plyschig och på långhåren mjuk & i lösa lockar. Allt på sellisen är lockigt – till och med morrhåren!

Lockarna i pälsen verkar påverkas av hormoner, kattungar & fertila katter kan därför i perioder ha en relativt rak päls över kroppen. Lockigheten utvecklas till omkring två års ålder, kastrater brukar få bättre lockar.

Selkirk Rex är godkänd i alla färger.

“The eyes should not appear almond or oval-shaped. The outside corner is set very slightly higher than the inner corner, giving a sweet open expression to the face.”

CFA Breed Standard

Kuriosa:
Ofta är morrhåren “brutna” och står ut som borst, detta beror på att anlaget för lockar gör morrhåren sprödare. Ju äldre katterna blir desto längre morrhår brukar de kunna få.

Sex olika pälstyper

En “sellis” finns i två olika hårlag: kort- & långhår och (som jag skulle vilja beskriva det) tre olika pälstyper: homozygot, heterozygot och rak päls.

Detta beror på att anlaget som ger lockig päls nedärvs dominant, vilket innebär att två lockiga föräldrar kan få en avkomma med rak päls, dessa kallas för Selkirk Straight.

HomozygotDubbelt anlag av genen som ger lockig päls
HeterozygotEnkelt anlag av genen som ger lockig päls
StraightInget anlag av genen som ger lockig päls

Selkirk Straight

Ett perfekt alternativ för den som önskar en Selkirk Rex temperament men inte pälsen eller pälsvården som hos en rex. En Selkirk Straight har inte ett enda lockigt pälsstrå och morrhåren är raka. Läs gärna NSRs jättefina artikel om skillnaden mellan en Selkirk Rex och en Selkirk Straight.

En Selkirk Straight är inte godkänd att ställas ut, men är tillåten i aveln i kombination med en Selkirk Rex.

Rätt pälslängd för dig

Selkirk Rex är en ras som kräver regelbunden pälsvård och då i synnerhet långhåren. För en person som är ovan eller saknar intresset att kamma igenom sin katt etc rekommenderar jag att köpa ett korthår.

Givetvis är behovet av pälsvård individuellt, vissa individer klarar sig nästan helt utan assistans av sin ägare och vissa får tovor nästan omgående. Detta är mycket svårt att avgöra på förhand när man köper kattunge, eftersom de får sin vuxenpäls när de är omkring ett år gamla.

Tyvärr finns det många rykten om denna ras, utöver påståendet att rasen ska vara allergivänlig sägs det även att man pälsen är lättskött – det är som sagt helt individuellt hos katten och ingenting man kan ta för givet.


Välj därför ett hårlag du vet att du kommer att orka med, både för din egen och för kattens skull. En katt kan leva i upp till 25 år och pälsen ska tas om hand under hela kattens liv.

Selkirk Rex – från 1987 till idag

Rasen upptäcktes 1987 i USA (Sheridan, Montana), där man fann en honkatt som genom en naturlig mutation hade fått vågig päls. Hon kom att hamna hos Perser-uppfödaren Jeri Newman (med stamnamnet NoFace). Miss DePesto of NoFace eller “Pest” som hon också kallades till vardags, var en korthårig blåsköldpadda med vitt och var enligt Newman väldigt påhittig, aktiv och krävande efter uppmärksamhet. Newman beskrev Pest som en katt med ett Devon Rex-huvud och en Chartreux-kropp. Hon hade alltså lite utav ett triangulärt huvud med vinklar och en mediumstor kropp med ben av en spädare modell.

Newman födde som sagt upp Perserkatter och var mycket genetikintresserad. För att fastställa genetiken bakom det nya anlaget parade hon Pest med sin svarta Perserhane CH PhotoFinish of Deekay. I kullen föddes sex kattungar varav tre med rak päls och tre med lockig. Denna fördelning bevisade att anlaget/genen var dominant och man kunde därför helt utesluta ett släktskap med Cornish Rex eller Devon Rex, eftersom att deras gener för lockar nedärvs recessivt. Från början misstänkte man att det kunde förekomma ett släktskap med American Wirehair. Men på grund av att Wirehair-genen verkade vara en inkomplett dominant gen kunde man snabbt utesluta den teorin.

Pest & Oscar

Ett år senare (1989) paras Pest med Oscar Kowalski of NoFace, alltså en av kattungarna från den första kullen. Oscar ligger bakom de flesta av Selkirk Rex-linjerna idag. Pest parades totalt fem gånger och två av dessa gånger var med Oscar.

I februari 1990 föds NoFace Grace Slick efter Pest och Oscar. En blå colorpoint med vitt korthårig hona och hon blir den första sellisen i Europa, när hon importeras till Schweiz senare samma år.

Selkirk – person eller plats?

Var namnet “Selkirk” kommer från råder det delade meningar om – en version säger att rasen är döpt efter Newmans styvfar och att då Sellisen är den enda rasen som är uppkallad efter en person. En annan version säger att den istället är uppkallad efter en bergskedja och därmed området Pest hittades i (likt namnen för Devon & Cornish Rex).

Det dröjde ytterligare några år innan rasen blev godkänd i ett förbund. Kattförbundet TICA var först med detta i juni 1994 och av de större kattförbunden var FIFe (som SVERAK tillhör) sist med att godkänna rasen, vilket dröjde så länge som fram till år 2017.

En kompakt rex

Newman ville få fram en katt med en robustare kropp och ett rundare huvud, därför använde man i början kattraserna Perser, Exotic, Brittiskt Korthår och Amerikanskt Korthår för att lägga en ordentlig grund för rasen Selkirk Rex. Idag har man dock tagit bort Amerikanskt Korthår som utparningsras.

Första kullen (1988/07/14)
Miss DePesto of NoFace x CH PhotoFinish of Deekay

– Lockig svart med vitfläck, hane (NoFace Oscar Kowalski)
– Lockig svart, hona (NoFace Sheela)
– Lockig svartsköldpadda, hona
– Två rakpälsade svarta korthåriga hanar
– En rakpälsad svart långhårig hona

Källa

Kuriosa:
År 2005 importerades de två första Sellisarna till Sverige från Australien av uppfödaren S*Ayur-Kittens och första kullen föddes år 2006 efter dem.

Hälsa

Selkirk Rex är en liten ras sett till antalet individer, men den är ändå ansedd att vara en hälsosam ras. Det genetiska materialet idag består till stor del av inblandning av Perser, Exotic och Brittiskt Korthår. Detta har givit rasen en bred genetisk variation som har lagt en bra grund för framtiden. Det finns vissa sjukdomar som man anser att det finns en förhöjd risk för och dessa kan du läsa mer om här nedanför.

PKD

Under 90-talet framkom det att Exotic och Perser var drabbade av en sjukdom som bildade cystor på njurarna, mer känt under namnet Polycystic Kidney Disease eller PKD1. Sjukdomen var även utbredd bland Brittiskt Korthår & Brittiskt Långhår, men inte i samma omfattning. I och med att Sellisen är besläktad med de här raserna har sjukdomsfall förekommit även inom vår ras och det är därför också viktigt att säkerställa att avelsdjuren inte bär på anlaget för PKD1. Sjukdomen nedärvs dominant man har lyckats identifera den gen som sjukdomen hör ihop med, tack vare det kan man idag utesluta katter som bär på anlaget ur aveln. Sjukdomen är därför numera mycket ovanlig.

HCM

Hjärtproblem av typen Hypertrophic Cardiomyopathy (HCM) är något alla kan drabbas av – även människor. Hos katt har det varit vanligt och Selkirk Rex tillhör en av de raser som man ska kontrollera regelbundet för sjukdomen. Man har hittills inte kunnat identifiera en gen för sjukdomen innan avel, utan man tittar på hjärtat med hjälp av ultraljud hos en kardiolog. HCM är en sjukdom som utvecklas över tid och därför räcker det inte med bara en skanning för att vara ansedd som “fri”. Hos organisationen PawPeds finns ett erkänt och etablerat hälsoprogram (ursprungligen framtaget för kattrasen Maine Coon) som uppfödare rekommenderas att följa. En katt som går i avel bör skannas 4 eller fler gånger under sin livstid, för att se de exakta rekommendationerna kan du läsa här.

Är du intresserad av att läsa mer om Selkirk Rex? Sedan sommaren 2019 finns sidan Selkirk Rex-gruppen, som modereras av mig. Där kommer det finnas lite mer allmän information om rasen. På Selkirk Rex-gruppen kommer det även finnas annonser från andra uppfödare i Norden.


Länkar

Filer

All text på denna sida är skriven av mig och skyddas därmed av copyright.
Vill du låna text(er) så går det bra mot att du länkar tillbaka till min hemsida.