Om Selkirk Rex – en ovanlig kattras

Kattrasen Selkirk Rex är för dig som gillar en semi-aktiv och kontaktsökande katt som också underhåller sig bra på egen hand.

Ännu är de inte så vanliga i Sverige, i snitt föds ungefär 18 kattungar per år (räknat på både lång- och korthår) och det finns ca 15 uppfödare över hela landet. Siffrorna kan givetvis variera något mellan åren.

Läs gärna om Selkirk Rex historia och ursprung här.

Texten är skriven i början av 2019.

Index

Klicka på länkarna för att hoppa till ett avsnitt.

Kattraser med likande temperament:
  • Brittiskt Korthår
  • Brittiskt Långhår
  • Helig Birma
  • Ragdoll
  • Perser & Exotic
Brittiskt kort- och långhår är nära besläktade med Selkirk Rex.

Personlighet

Selkirk Rex är en kärleksfull, lekfull och nyfiken ras. De är intelligenta, kluriga och lättsamma. Mest av allt tycker de om att umgås med sina ägare eller andra katter och föredrar att inte lämnas ensamma. De gillar att vara nära sina ägare, men inte alla är knäkatter. Rasen passar utmärkt som en familjekatt.

Rasen har stora likheter t.ex. Brittiskt Korthår, Brittiskt Långhår, Perser och Exotic, vilket inte är så underligt med tanke på att sellisen är nära besläktade med dessa raser.

Utseende

Framförallt är Selkirk Rex stora och bastanta katter, kroppen ska vara robust och kännas oväntat tung när man lyfter dem. Rasen beskrivs som medium till stor i rasstandard. Vikten ska vara i harmoni med kroppsstorleken och kan variera mellan ca 3,5-6 kilo, hanarna är något större. Rasen utvecklas långsamt och det tar mellan två till tre år innan de är helt färdigvuxna och pälsen är färdigutvecklad.

Runda former överallt

Rundade former är återkommande på allt inom rasen: huvudet, kroppen, ögonformen, tassarna etc. Också öronen ska ha rundade tippar.

Pälsen – full av lockar

Pälsen är tät och fluffig, på korthåren är den virvlig & plyschig och på långhåren mjuk & i lösa lockar. Allt på sellisen är lockigt – till och med morrhåren!

Lockarna i pälsen verkar påverkas av hormoner, kattungar & fertila katter kan därför i perioder ha en relativt rak päls över kroppen. Lockigheten utvecklas till omkring två års ålder, kastrater tenderar få bättre lockar än fertila katter.

Selkirk Rex är godkänd i två pälslängder: korthår och långhår.

Färger

Selkirk Rex är godkänd i alla färger!

Kuriosa:
Ofta är morrhåren “brutna” och står ut som på en borste. Detta beror på att anlaget för lockar gör morrhåren sprödare. Ju äldre katterna blir desto längre brukar morrhåren kunna bli.

Selkirk Rex Longhair Tortie point female

The eyes should not appear almond or oval-shaped. The outside corner is set very slightly higher than the inner corner, giving a sweet open expression to the face.

ur CFA:s Breed Standard.

Sex olika pälstyper

En “sellis” finns i två olika hårlag: kort- & långhår. De finns i tre olika pälstyper: homozygot, heterozygot och rak päls.

Detta beror på att anlaget som ger lockig päls nedärvs dominant, vilket innebär att två lockiga föräldrar kan få en avkomma med rak päls, dessa kallas för Selkirk Straight.

Homozygot*Dubbel kopia av genen som ger lockig päls.
Heterozygot*Enkel kopia av genen som ger lockig päls.
StraightIngen kopia av genen som ger lockig päls.

* Detta är termer från genetiken, i Selkirk Rex fall avser man fördelningen av anlagen för lockig päls.

Vad är Selkirk Straight?

Jo, det är ett perfekt alternativ för den som önskar en Selkirk Rex temperament men inte pälsen eller pälsvården som hos en rex. En Selkirk Straight har inte ett enda lockigt pälsstrå och morrhåren är raka. De rakhåriga är inte godkända att ställas ut, men är tillåten i aveln i kombination med en Selkirk Rex.

Läs gärna NSRs fina artikel om skillnaden mellan en Selkirk Rex och en Selkirk Straight här.

Rätt pälslängd för dig

Selkirk Rex är en ras som kräver regelbunden pälsvård och i synnerhet långhåren.

Givetvis är behovet av pälsvård individuellt, vissa individer klarar sig nästan helt utan assistans av sin ägare och vissa får tovor nästan omgående. Detta är mycket svårt att avgöra på förhand när man köper kattunge, eftersom de får sin vuxenpäls när de är omkring ett år gamla.

För en person som är ovan eller saknar intresset att kamma igenom sin katt regelbundet rekommenderar jag att köpa ett korthår, eftersom de har en betydligt enklare pälsvård.

Välj därför ett hårlag du vet att du kommer att orka med, både för din egen och för kattens skull. En katt kan leva i upp till 20 år (ibland mer) och pälsen ska tas om hand under hela kattens liv.

Selkirk Rex behöver regelbunden pälsvård

Som alla katter med päls behöver även en sellis pälsvård i form av kamning och bad vid behov. Tyvärr finns det många rykten om denna ras, utöver påståendet att rasen ska vara allergivänlig, sägs det även att man pälsen är lättskött. Det är som sagt helt individuellt hos katten och ingenting man kan ta för givet.

Rasinformation

Rex – inte allergivänlig per automatik

Den vanligaste missuppfattningen är att Selkirk Rex är en allergivänlig kattras – vilket inte stämmer! Det finns idag ett flertal lockiga kattraser, de mest välkända vi har är bl.a. Cornish Rex och Devon Rex. Båda dessa raser har en mjuk päls, men där Devon har rufsig kort päls och en bastant kropp har Cornish “tvättbrädelockar” och en muskulös och slank kroppsbyggnad.

Cornish Rex & Devon Rex – inte samma som Selkirk Rex

Cornish & Devon brukar många personer som är känsliga (allergiska) mot katt tåla ganska bra och därför har de utvecklat ett rykte om sig att vara allergivänliga. På grund av detta associeras ordet “Rex” med allergivänlighet – men tyvärr stämmer inte det. Ordet “Rex” används endast för att markera att pälsen är lockig. Vad man är allergisk eller känslig mot är dock högst individuellt och skiftar också mellan olika kattindivider. Vissa kattkänsliga tål även Selkirk Rex, likväl som Brittiskt korthår eller Perser, till exempel.

Rex-benämningen ska först ska ha börjat användas på lockiga kaniner. Idag hittar man Rex-benämningen hos t.ex. arter som kaniner, katter, möss, råttor med flera.

All text på denna sida är skriven av mig och skyddas därmed av copyright.
Vill du låna text(er) så går det bra, mot att du länkar tillbaka till min hemsida.