Selkirk Rex-katteri i Knivsta

uppfödare Emma, Emenheim Cattery
S*Tjejringens Båtsman & Emma

Mitt namn är Emma & jag är uppfödare av kattrasen Selkirk Rex i prefixet/stamnamnet Emenheim (anslutet till kattförbundet WCF). Jag är uppfödare av Selkirk Rex i Knivsta, där jag bor tillsammans med min sambo Marcus och katterna. Knivsta är ett mindre samhälle strax söder om Uppsala & ca 25 minuter med bil från Arlanda.

Min första ”sellis”

Första gången jag kom i kontakt med Selkirk Rex var över internet när jag satt och tittade på kattraser. Jag blev otroligt förtjust i den vackra pälsen, med alla stora, lösa lockar. Efter några år uppenbarade sig chansen att köpa en Selkirk Rex av en uppfödare som bodde några mil från oss. Vi åkte och tittade på kattungarna och föll pladask för Floyd. En helt underbar korthårig kille i färgen lilaspotted som jag köpte till sällskap och utställning.

Vill du komma i kontakt med mig? Maila till emma@emenheim.se!

Resan till att bli uppfödare

Med tiden kom tanken på uppfödning av denna fantastiska ras. Det var ju inte alls vad jag hade planerat från början, men nu hade jag bestämt mig. Jag skulle bli uppfödare. Jag kände att jag ville vara med och bidra till etableringen i Sverige. Länge velade jag över vilket av förbunden jag ville ansluta mig till. Skulle jag välja SVERAK som är störst i Sverige? Eller skulle jag välja WCF, där Selkirk Rex var en fullt godkänd kattras och jag kunde nyttja kontrollavel?

Valet föll som sagt tillsist på WCF och jag fick mitt stamnamn godkänt i slutet av 2014. För mig var det viktigare att jag fick möjligheten bredda genbasen i rasen än att åka på fler utställningar. Jag köpte även in min första avelskatt: Bibi Blue Bald Ufkens (långhårig homozygot hona) i färgen svartsköldpaddsmaskad.

Kuriosa:
Varför “Emenheim”? Det är en kombination av mitt namn “Emma” + ordet “hem”. Innebörden tänktes bli i stil med “från Emmas hem”.

Under åren har jag varit väldigt engagerad i rasen, till exempel genom rasringen Nordic Selkirk Rex (NSR) som jag var med och grundade 2014 tillsammans med andra eldsjälar & uppfödare. Under 2015 ställde jag ut min kastrathane PR Qtcat Curly Titch för att hjälpa till med rasens godkännande i FIFe (som SVERAK är anslutet till).

Innan jag tog min första kull ville jag vara säker på att jag var tillräckligt förberedd. Därför dröjde det till 2017 innan “Trolldomskullen” föddes. Fyra fantastiska korthåriga tjejer i färgvarianten colorpoint kom till världen en tidig novembermorgon. Otroligt mysiga kattungar som betedde sig som små studsiga popcorn, helt underbara från början till flytt.

Övriga engagemang

Tidigare har jag varit vald på större roller inom NSRs styrelse. Sedan våren 2018 tog jag mig an en mindre roll eftersom engagemanget tar mycket tid och energi. Rasringen är ändå ett kärt barn för mig, där några av oss som grundade den samlat mycket information och material, som faktiskt används flitigt av folk utanför rasringen med. Det är ju alltid roligt att veta att det man varit med och bidragit till ändå är användbart för fler.

Selkirk Rex-gruppen

Sommaren 2019 valde jag att starta upp en fristående hemsida som kostnadsfritt (för användarna) samlar information och annonser. Detta för att jag tror att det är enklare och öppnare att dela information på det här sättet än via förening. Eftersom rasen är liten över hela Norden är detta mindre tungrott än en förening. T.ex. krävs inget bankkonto, ingen styrelse eller några styrelsemöten. Alla är välkomna att påverka detta projekt – hör bara av dig till mig: emma@emenheim.se

Klicka här för att komma till Selkirk Rex-gruppen.

Målsättningen som uppfödare

Katterna lever med oss som älskade familjemedlemmar, de är med oss hela tiden och vi försöker ordna hemmet utefter deras behov. Jag kommer att ha cirka 1-2 kullar per år för att kunna hålla antalet individer i kattgruppen på en rimlig nivå. Jag vill att katterna ska må så bra som möjligt och inte stressas av varandra. Med hänsyn till detta kan det hända att någon katt behöver omplaceras, både för sin och de andra katternas skull.

Rasen finns i två pälslängder och tre olika pälstyper. Jag kommer att föda upp både den lång- och korthåriga varianten av rasen. Ibland kommer vi också att ha rakpälsade kattungar till salu. Läs gärna denna artikel om Selkirk Rex & Straight.

Som uppfödare är målet att föda upp trevliga, rastypiska katter som också har god hälsa. Det jag utseendemässigt vill se hos en Selkirk rex är en kompakt kropp, ett runt huvud och runda ögon. Och givetvis till detta en underbar mjuk päls i lösa, luftiga lockar. Selkirk Rex är en väldigt liten ras, även internationellt sett. Därför är det otroligt viktigt att behålla den genetiska variationen (även om rasen idag inte lider av tvingande inavel eller inavelsdepression). På grund av detta kommer jag ibland att använda mig av kontrollavel enligt SNRFs rådande regler.

Jag älskar att gå på kattföreläsningar, så det försöker jag göra i så stor utstäckning som möjligt. Man träffar andra som är engagerade i sina katter samtidigt som man får höra gamla och nya rön. Det är så roligt och givande att diskutera olika frågeställningar och infallsvinklar med likasinnade.

Vill du läsa mer om denna underbara ras? Klicka här för att läsa en text jag har skrivit om Selkirk Rex ursprung & lite annat smått och gott. 🙂

Hälsotester

Jag utför tester i enlighet med de hälsoriktlinjer som finns för Selkirk Rex, vilket inkluderar:

  • HCM (Hypertrofisk Kardiomyopati) &
  • PKD1 (Polycystisk njursjukdom) genom DNA-test på nya linjer i katteriet & genom stickprov för att säkerställa att katterna är friska.

Utöver hälsoriktlinjerna kommer jag även att testa katterna för:

  • Giardia Intestinalis & Tritrichomonas Foetus – insamling av slumpvisa träckprov. Dessa skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att upptäcka och förhindra eventuell smittospridning.
  • Blodgruppering genom DNA-svabbar, utom i sådana fall där det vore överflödigt.
  • I de fall där vi anser det vara nödvändigt kommer vi också att testa katterna för Fiv/FeLv.

Notera att de hälsotester som utförs på avelsdjur inte innebär att raskatter är osunda och sjuka. Tvärtom garanterar testerna att katterna är så friska som möjligt vid provtillfället. Katter visar generellt sällan symptom på sjukdom och kan därför framstå som friska när de egentligen mår mycket dåligt.