Vi är Selkirk Rex-uppfödare i Knivsta

Mitt namn är Emma & jag är uppfödare av kattrasen Selkirk Rex i prefixet/stamnamnet Emenheim. Jag registrerad kattuppfödare i WCF. Vi befinner oss i Knivsta, där jag bor tillsammans med min sambo Marcus och katterna. Det är väldigt enkelt att ta sig till Uppsala, Stockholm och Stockholm Arlanda flygplats från oss!

Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev – vi mailar bland annat när vi har kattungar tillgängliga.

Vill du läsa mer om denna underbara ras? Här har jag skrivit om Selkirk Rex ursprung & lite annat smått och gott, läs mer. 🙂

Floyd tillsammans med Emma, 2019

Kontakta mig

Maila mig gärna!

emma@emenheim.se

Föreläsningar och kurser – vägar till kunskap

Jag älskar att gå på kattföreläsningar, så det försöker jag göra i så stor utstäckning som möjligt. Man träffar andra som är engagerade i sina katter samtidigt som man får höra gamla och nya rön. Det är så roligt och givande att diskutera olika frågeställningar och infallsvinklar med likasinnade.

Hälsotester

Jag utför tester i enlighet med de hälsoriktlinjer som finns för Selkirk Rex, vilket inkluderar:

 • HCM
  Hypertrofisk Kardiomyopati, en defekt på hjärtat. Genom scanning hos specialistveterinär listad hos organisationen PawPeds.
 • PKD1 
  Polycystisk njursjukdom, en defekt på njurarna. Genom DNA-test på nya linjer i katteriet & genom stickprov för att säkerställa att katterna är friska.

Utöver hälsoriktlinjerna testas katterna även för …

 • Giardia Intestinalis & Tritrichomonas Foetus
  Insamling av slumpvisa träckprov. Dessa skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att upptäcka och förhindra eventuell smittospridning.
 • Blodgruppering 
  Genom DNA-svabbar, utom i sådana fall där det vore överflödigt.
 • Fiv/FeLV
  I de fall där vi anser det vara nödvändigt kommer vi också att testa katterna för detta.

Nej, raskatter är inte sjukare än huskatter

De hälsotester som utförs på avelsdjur innebär inte att raskatter är osunda och sjuka. Tvärtom garanterar testerna att katterna är så friska som möjligt vid provtillfället.

Katter visar generellt sällan symptom på sjukdom och kan därför framstå som friska när de egentligen mår mycket dåligt – och det gäller alla katter.

Om katteriet och hur allt började

Så här började det: min första “sellis”

Första gången jag kom i kontakt med Selkirk Rex var över internet när jag satt och tittade på kattraser. Jag blev otroligt förtjust i den vackra pälsen, med alla stora, lösa lockar.

Efter några år uppenbarade sig chansen att köpa en Selkirk Rex av en uppfödare som bodde några mil från oss. Vi åkte och tittade på kattungarna och föll pladask för Floyd. En helt underbar korthårig kille i färgen lilaspotted som jag köpte till sällskap och utställning.