Vi är Selkirk Rex-uppfödare i Knivsta
Mitt namn är Emma & jag är uppfödare av kattrasen Selkirk Rex i prefixet/stamnamnet Emenheim. Jag registrerad kattuppfödare i WCF. Vi befinner oss i Knivsta, där jag bor tillsammans med min sambo Marcus och katterna. Det är väldigt enkelt att ta sig till Uppsala, Stockholm och Stockholm Arlanda flygplats från oss!
Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev – vi mailar bland annat när vi har kattungar tillgängliga.
Vill du läsa mer om denna underbara ras? Här har jag skrivit om Selkirk Rex ursprung & lite annat smått och gott, läs mer. 🙂

Föreläsningar och kurser – vägar till kunskap
Jag älskar att gå på kattföreläsningar, så det försöker jag göra i så stor utstäckning som möjligt. Man träffar andra som är engagerade i sina katter samtidigt som man får höra gamla och nya rön. Det är så roligt och givande att diskutera olika frågeställningar och infallsvinklar med likasinnade.
Hälsotester
Jag utför tester i enlighet med de hälsoriktlinjer som finns för Selkirk Rex, vilket inkluderar:
- HCM
Hypertrofisk Kardiomyopati, en defekt på hjärtat. Genom scanning hos specialistveterinär listad hos organisationen PawPeds. - PKD1
Polycystisk njursjukdom, en defekt på njurarna. Genom DNA-test på nya linjer i katteriet & genom stickprov för att säkerställa att katterna är friska.
Utöver hälsoriktlinjerna testas katterna även för …
- Giardia Intestinalis & Tritrichomonas Foetus
Insamling av slumpvisa träckprov. Dessa skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att upptäcka och förhindra eventuell smittospridning. - Blodgruppering
Genom DNA-svabbar, utom i sådana fall där det vore överflödigt. - Fiv/FeLV
I de fall där vi anser det vara nödvändigt kommer vi också att testa katterna för detta.
Nej, raskatter är inte sjukare än huskatter
De hälsotester som utförs på avelsdjur innebär inte att raskatter är osunda och sjuka. Tvärtom garanterar testerna att katterna är så friska som möjligt vid provtillfället.
Katter visar generellt sällan symptom på sjukdom och kan därför framstå som friska när de egentligen mår mycket dåligt – och det gäller alla katter.
Om katteriet och hur allt började
Så här började det: min första “sellis”
Första gången jag kom i kontakt med Selkirk Rex var över internet när jag satt och tittade på kattraser. Jag blev otroligt förtjust i den vackra pälsen, med alla stora, lösa lockar.
Efter några år uppenbarade sig chansen att köpa en Selkirk Rex av en uppfödare som bodde några mil från oss. Vi åkte och tittade på kattungarna och föll pladask för Floyd. En helt underbar korthårig kille i färgen lilaspotted som jag köpte till sällskap och utställning.
Resan till att bli uppfödare
Med tiden kom tanken på uppfödning av denna fantastiska ras.
Det var ju inte alls vad jag hade planerat från början, men nu hade jag bestämt mig. Jag skulle bli uppfödare. Jag kände att jag ville vara med och bidra till etableringen i Sverige.
Jag blev registrerad uppfödare i WCF-anslutna SNRF
Länge velade jag över vilket av förbunden jag ville ansluta mig till. Skulle jag välja SVERAK som är störst i Sverige? Eller skulle jag välja WCF, där Selkirk Rex var en fullt godkänd kattras och jag kunde nyttja kontrollavel?
Valet föll som sagt tillsist på WCF och jag fick mitt stamnamn godkänt i slutet av 2014. För mig var det viktigare att jag fick möjligheten bredda genbasen i rasen än att åka på fler utställningar. Jag köpte även in min första avelskatt: Bibi Blue Bald Ufkens (långhårig homozygot hona) i färgen svartsköldpaddsmaskad.
Uppstarten av rasringen Nordic Selkirk Rex & Selkirkens godkännande i FIFe
Under åren har jag varit väldigt engagerad i rasen, till exempel genom rasringen Nordic Selkirk Rex (NSR) som jag var med och grundade 2014 tillsammans med andra eldsjälar & uppfödare. Under 2015 ställde jag ut min kastrathane PR Qtcat Curly Titch för att hjälpa till med rasens godkännande i FIFe (som SVERAK är anslutet till).
Första kullen föddes 2017
Innan jag min första kull kom till världen ville jag vara säker på att jag var tillräckligt förberedd. Därför dröjde det till 2017 innan “Trolldomskullen” föddes. Fyra fantastiska korthåriga tjejer i färgvarianten colorpoint kom till världen en tidig novembermorgon. Otroligt mysiga kattungar som betedde sig som små studsiga popcorn, helt underbara från början till flytt.
Varför namnet “Emenheim”?
Det är en kombination av mitt namn “Emma” + ordet “hem”. Innebörden tänktes bli i stil med “från Emmas hem”.
Målsättningen som uppfödare
Katterna lever med oss som älskade familjemedlemmar, de är med oss hela tiden och vi försöker ordna hemmet utefter deras behov.
Som uppfödare är målet att föda upp trevliga, rastypiska katter som också har god hälsa. Det jag utseendemässigt vill se hos en Selkirk rex är en kompakt kropp, ett runt huvud och runda ögon. Och givetvis till detta en underbar mjuk päls i lösa, luftiga lockar.
Selkirk Rex är en väldigt liten ras, även internationellt sett. Därför är det otroligt viktigt att behålla den genetiska variationen (även om rasen idag inte lider av tvingande inavel eller inavelsdepression). På grund av detta kommer jag ibland att använda mig av kontrollavel enligt SNRFs rådande regler.
Antal kullar om året
Jag har cirka 1 kull per år, men det kan bli fler framöver. Bland annat beror det på att jag vill kunna hålla antalet individer i kattgruppen på en rimlig nivå, eftersom jag oftast försöker spara någon katt till avel.
Men jag vill också att katterna ska må så bra som möjligt och inte stressas av varandra. Med hänsyn till detta kan det hända att någon katt behöver omplaceras, både för sin egen och de andra katternas skull.
Vi föder upp både korthår och långhår
Rasen finns i två pälslängder och tre olika pälstyper. Jag kommer att föda upp både den lång- och korthåriga varianten av rasen.
Som uppfödare är målet att föda upp trevliga, rastypiska katter som också har god hälsa. Det jag utseendemässigt vill se hos en Selkirk rex är en kompakt kropp, ett runt huvud och runda ögon. Och givetvis till detta en underbar mjuk päls i lösa, luftiga lockar.
Selkirk Rex är en väldigt liten ras, även internationellt sett. Därför är det otroligt viktigt att behålla den genetiska variationen (även om rasen idag inte lider av tvingande inavel eller inavelsdepression). På grund av detta kommer jag ibland att använda mig av kontrollavel enligt SNRFs rådande regler.
Olika sorters pälsar
De olika pälstyperna hos Selkirk Rex är:
- Lockig päls, “heterozygot” (lösare lockar). Både korthår och långhår.
- Lockig päls, “homozygot” (tightare lockar). Både korthår och långhår.
- Rak päls, utan lockighet. Både korthår och långhår.
De olika pälstyperna passar olika bra i olika sammanhang (avel och utställning framförallt) – men det är alltid en fantastisk och underbar Selkirk som finns under all päls!
Framöver kommer vi troligtvis också att ha rakpälsade kattungar till salu. Läs gärna denna artikel om Selkirk Rex & Straight hos NSR.
Övriga engagemang
Tidigare har jag varit vald på större roller inom NSRs styrelse. Våren 2018 tog jag mig an en mindre roll eftersom engagemanget tar mycket tid och energi, sedan 2019 har jag klivit av rasringen helt.
Rasringen är ändå ett kärt barn för mig, där några av oss som grundade den samlat mycket information och material, som faktiskt används flitigt av folk utanför rasringen med. Det är ju alltid roligt att veta att det man varit med och bidragit till ändå är användbart för fler.
Selkirk Rex-gruppen
Sommaren 2019 valde jag att starta upp en fristående hemsida som kostnadsfritt (för användarna) samlar information och annonser. Detta för att jag tror att det är enklare och öppnare att dela information på det här sättet än via förening. Eftersom rasen är liten över hela Norden är detta mindre tungrott än en förening. T.ex. krävs inget bankkonto, ingen styrelse eller några styrelsemöten. Alla är välkomna att påverka detta projekt – hör bara av dig till mig: emma@emenheim.se
Klicka här för att komma till Selkirk Rex-gruppen.