Varför du inte ska tvätta din katt med diskmedel

  • by
Brown tabby with shower cap

Av någon outgrundlig anledning har vissa människor bestämt sig för att handdiskmedel är det bästa att tvätta fet päls med. Eftersom en del Selkirk Rexar tenderar att få fetare päls (speciellt homozygoterna), finns det en hel del utställare som tipsar om detta, speciellt från utlandet. Många rekommenderar också handdiskmedel för att tvätta bort sk “stud tail” / fettsvans. Det är något som drabbar en del fertila hanar (det kan också kan drabba honor eller kastrerade katter, men då inte lika intensivt).

Handdiskmedel vs. Schampo

Yes handdiskmedel är väldigt starkt, irriterande för huden och skadar dessutom vattenlevande organismer. Sedan flera år tillbaka har Yes inte längre en Svanen-märkning… Alla som någon gång har tvättat händerna med diskmedel (om det t.ex. inte har funnits handtvål i närheten) vet hur torra händerna känns efteråt. Det ska inte användas istället för ett schampo, det gör mer skada än nytta. Om man använder produkter som tar bort för mycket fett, kommer kroppen reagera med att producera ännu mer fett för att kompensera.

Tvättar man lite oftare är det hyfsat lätt att hålla efter en lite fetare päls (och behöver man rengöra en stud tail kan man ju koncentrera tvättandet till just det området). Det är ingen människa som skulle använda diskmedel istället för schampo till sitt eget hår, oavsett hur fett det är. Istället skulle man tvätta håret flera gånger. Och det är precis samma tillvägagångssätt jag rekommenderar för katterna. För att underhålla resultatet mellan tvättarna kan man använda puder, som då fungerar som ett slags torrschampo.

Ta dig istället tiden att hitta ett schampo avsett för djur och som passar din katts päls. Vilka schampon som ger gott resultat kan skilja väldigt mellan de olika kattindividerna. Ingen päls är helt identisk med en annan.

Diskmedel är framtaget för att rengöra disk från matrester etc – schampo är framtaget för att användas på hår/päls och hud!

“Fairy” en motsvarighet till “Yes” på den utländska marknaden. Det kan vara bra att känna till därför att det brukar tipsas friskt om Fairy i utländska forum/grupper.

Yes handdiskmedelsflaska med varningsmärket "Irriterande"
Baksidan av en Yes handdiskmedelsflaska.

Produkttips:

  • Anju Beauté Degrease Schampo är speciellt utvecklat för fet päls och ska inte irritera huden.
  • Ladybel Brushing Powder är ett puder som tar bort den feta känslan i pälsen.