Klösmöbler

  • by

Detta är nästan det som många tycker är roligast när man köper sin första katt. Man riktigt lever sig in i hur roligt ens katt(unge) ska ha det när den hoppar och svingar sig runt i klösträdet. När man har en sådan inre bild kan det ibland vara svårt att fokusera på vad man verkligen behöver.

Kul design, men vad tillför det katten eller din heminredning?

Det är lätt att förivra sig och köpa ett dyrt och icke-funktionabelt klösträd. Enligt min erfarenhet är dessa inte heller speciellt hållbara.

Planera, planera, planera… köp!

Planera istället ditt inköp noga, titta ut en lämplig plats i ditt hem. Men… Vad är egentligen en “lämplig plats”? Har man inte katt sedan tidigare kan det vara väldigt svårt att avgöra. Rent generellt är det ofta populärt att kunna se ut genom fönster. Även att ha en bra uppsikt över rum där ni människor gillar att hänga på.

Hur stort klösträdet ska vara avgör ni själva utefter de förutsättningar ni har. Jag tycker dock att det är lika bra att klämma till med ett takhögt träd direkt. Anledningen till det är flera. T.ex. gillar många katter att kunna komma upp i höjden för att få en god överblick. Men det ger även ytterligare en dimension till reviret, nämligen på höjden. Det är nämligen inte bara markytan som räknas för katterna.
De vill även att kunna sträcka ut hela sin kroppslängd när de klöser på pelarna. Så tänk på att inte köpa klösmöbler med för korta sådana.

Kattens No. 1

Kattens No 1 “Eiffel”

Jag har fastnat för ett visst märke när jag gör mina inköp. Man kan köpa nya delar och byta ut dem som blivit slitna. Det är bra både för miljö och plånbok om vi slipper göra onödigt stora investeringar år efter år, visst?

Mina klösträd kommer från Kattens No. 1 som är ett danskt märke. Man kan beställa delar som blir ett visst träd eller så kan man bygga helt fritt om man känner sig modig. ?Dessutom tycker jag att de är så pass “rena” från onödig utsmyckning att de blir riktigt snygga i hemmet! Modellerna vi har heter “Dagmar”, “Rundetårn” och “Vika”. Jag har köpt mina via Bromma Zoo.

I framtiden kan det kanske bli så att jag beställer klösträd från Katzen Deko, som kommer från Tyskland. De har ett otroligt gott rykte vad gäller kvalitet. Tyvärr är det lite dyrare också, men den som väntar på något gott… ?

“Kartongklösar”

Ett annat hett tips jag vill ge dig är att köpa kartongklösar. De är förvånansvärt hållbara och är bara att lägga i återvinningen när de går sönder.