Kattmat

  • by
brown mouse

Hemma hos oss äter alla katter uteslutande BARF (förkortning av “Biologiskt Anpassad Rå Föda” / “Biologically Appropriate Raw Food”).

I början malde vi egen BARF här hemma, vi köpte foderrådgivning från BARFmycat. Tyvärr har hon inte längre kvar sin verksamhet och jag vet inte om det finns någon i Sverige som man kan köpa foderrådgivning av (skrivet 2019-09-28).

Mush kattmat
Mush kattmat vit, rosa, gul – dessa färgerna på påsarna är avsedda för katter


Eftersom vi har ett katteri går det åt ganska mycket mat per vecka och till sist blev det tidsmässigt ohållbart att göra BARF-blandningarna. Så sedan ca 2 år tillbaka har vi helt gått över till att ge Mush Vaisto BARF-bollar. Dessa kan man t.ex. köpa via djurbutikerna och finns i frysdiskarna.

Lägg påsarnas färger på minnet! Vit, rosa och gul – dessa påsar är kattmaten. På påsarna är logotyperna olika beroende på om det är hund- eller kattmat. Tyvärr är de dock på tok för lika…

Mush Dog
Mush Cat

Viktigt att notera!

När man ger katter BARF är det otroligt viktigt att de får i sig rätt fördelning av kött, inälvor, ben etc. Därför måste man vara noga med att ge ett helfoder för katt. För närvarande är det bara Mush som har det i Sverige. Detta trots att det står att andra märkens kattfoder är helfoder, tyvärr är det dock otillräckligt innehållsmässigt.

Läs gärna på om hur BARF-utfodring går till innan du provar själv, t.ex. här.

Torrfoder vs. Blötmat

Vad är egentligen bäst? För att vara lite kortfattad: blötmat.
Varför? Torrfoder suger åt sig mer vätska än den ger, vilket säger sig självt. Med blötmaten tillför du i alla fall vätska till katten.

På BARF iFokus finns en hel del bra att läsa om katten och vätska.