Selkirk Rex korthår är en perfekt katt för dig som vill köpa en rolig, semi-aktiv och kattig katt, utan krävande pälsvård. Med sina underbara plyschiga ostyriga lockar liknar korthåren en välgosad teddybjörn.

Rasen finns även som långhår, dessa brukar man skämtsamt kalla för katter i fårakläder. Alla färger är tillåtna i denna ras, så det finns stor möjlighet att välja ut just den varianten som ditt hjärta klappar extra för.

Ett korthår har en mycket tät och fluffig päls som borstas igenom någon gång i veckan för att få bort lösa strån. De tovar generellt sett inte och är därför mycket lätta att ta hand om. Givetvis finns det variationer mellan individerna, t.ex. fäller vissa mer än andra.

Extra härligt med ett korthår är ju att man inte gömmer sin vacka katt bakom massor av päls. Katten kommer fram sig och får verkligen synas, samtidigt som pälsen är otroligt läcker.

Ta i beaktning att rasen inte är allergivänlig, trots att den har fått det ryktet.

Orginalet var ett korthår

Visste du att den första katten som hade Selkirk Rex-genen var ett korthår? Miss DePesto of NoFace och var en blåsköldpadda med vitfläck och hittades i USA 1987 (läs mer här). NoFace Oscar Kowalski var sonen från “Pests” första kull tillsammans med en svart Perserhane. Han var korthårig, svart med vitfläck och ligger bakom många Selkirk-linjer.

Information om zygoter & straight

Det finns fler faktorer som kan påverka utseendet, oavsett om det är ett korthår eller ett långhår. Genen som ger Selkirken den lockiga pälsen blir visuellt mer framträdande om den nedärvs dubbelt. Då säger man att katten är “homozygot”. Nedärver katten en enkel gen för lockighet är den “heterozygot” och nedärvs inga gener för lockighet är den “straight” (den har alltså rak päls och inga lockar). Nordic Selkirk Rex har en artikel som fokuserar på just dessa anlag, läs den här.

Med tiden kommer jag att skriva ett eget inlägg om detta och länka härifrån.