Floyd, Pr Qtcat Curly Titch at judge's table

Följetongen fortsätter, förra veckan blev vi klara med allt som har att göra med huvudet och nu tittar vi på vad standarderna säger om kroppen. Som vanligt kommer det finnas en avslutande sammanfattning längst ned i inlägget. Läs de tidigare delarna här: Del 1Del 2, Del 3, Del 4 & Del 5.

Jämförelse mellan standarder

WCF Breed Standard

”The medium to large sized cat is muscular and stocky. Chest, shoulders and back are broad and massive.”

TICA Breed Standard

”Chest full, muscular, semi-cobby. Rectangular with a slight rise toward the hindquarters. Boning: Substantial. Musculature: Substantial.”

CFA Breed Standard

”Medium to large and well-balanced. The substantial muscular torso is more rectangular than square, but not long. Back is straight with a slight rise to the hindquarters. Shoulders and hip should appear to be the same width.”

GCCF Breed Standard

”Cobby type with a level back and may have a slight rise to the heavy hindquarters. The muscular torso is more rectangular than square but not long. The body is equally broad across the shoulders and the rump, medium to large but not rangy.”

FIFe Breed Standard

”Medium to large and well-balanced. Shape rectangular. Musculature/bone structure substantial.”

Sammanfattning

Här ser vi för första gången att det är ganska olika beskrivet hur en Selkirk Rex kropp ska se ut. I TICA står det att kroppen är “semi-cobby” medan GCCF skriver att den ska vara “cobby”. Övriga förbund använder inte det uttrycket alls.

Vet du inte vad ordet cobby innebär? Här finns en förklaring och översatt till svenska blir betydelsen kort, kraftig och/eller satt.

Detta är min egen åsikt: “Cobby” används mest inom raser som Perser, Exotic, Brittiskt Korthår & Brittiskt Långhår så det är väl inte konstigt om man använder det om en Selkirk Rex. Men även om en Sellis har tydliga likheter med sina närbesläktade raser är det trots allt en egen ras som inte nödvändigtvis ska se exakt ut som PER/EXO eller BRI/BLH.

Alla förbunden beskriver kroppen som stadig och muskulös, kroppen ska vara mer rektangulär än kvadratisk, men inte uppfattas som lång. Selkirk Rex beskrivs som en bred katt, över bröstet, skuldrorna och ryggen.

Bredden över skuldrorna ska vara lika som över höfterna, detta beskrivs dock inte i varje standard. TICA, CFA & GCCF beskriver även att bakdelen ska vara något högre än framdelen.

Kommentera gärna här nedanför eller på Facebook om du har något du vill tillägga till texten.

Tidigare delar i följetongen:
Del 1 – huvudformen, Del 2 – profilen, Del 3 – nospartiet, Del 4 – öronen & Del 5 – ögonen.