Fyra veckor i rad har vi spenderat med denna följetång, som går igenom rasstandarden gällande Selkirk Rex Långhår & Selkirk Rex Korthår bit för bit. Vi jämför de olika beskrivningarna mellan förbunden och avrundar med en egen sammanfattning. Vill du läsa de tidigare avsnitten kan du göra det här: Del 1, Del 2 & Del 3.

Jämförelse av standarder

WCF Breed Standard

”The ears are of medium size, broad at the base, with slightly rounded tips. They are set wide apart.”

TICA Breed Standard

”Medium-sized, rounded
with pointed tip, set well apart.”

CFA Breed Standard

”Medium in size, broad at the base, tapering, set well apart. Should fit into (without distorting) the rounded contour of the head. Furnishings, if present, are curly.”

GCCF Breed Standard 

”Medium sized, broad at the base and may be tufted at the tips, set well apart on the broad head. Should fit into (without distorting) the rounded contour of the head. Internal furnishings, if present, are curly.”

FIFe Breed Standard

”Medium. Broad at base, tapering to rounded tips. Furnishings, if present, should be curly. Set wide apart.”

Sammanfattning

Återigen är det ganska samstämmigt, den enda avvikelsen jag ser är att GCCF som enda förbund skriver att det kan finnas tofsar på öronspetsarna. Annars ska öronen vara mediumstora, placerade brett ifrån varandra, breda i basen och avsmalna i rundade öronspetsar – detta utan att förvränga huvudets rundade kontur. CFA, GCCF och FIFe skriver att om det finns pälsstrån (“furnishings”) i öronens kanter så ska dessa också vara lockiga.

Det jag spontant tänker är att det är ganska svårt att visa att öronen är rundade i öronspetsarna om där samtidigt sitter ett par örontofsar som förstärker och ger intrycket att örat avslutas i en spets. Det är också utmanande att få en tilltalande öronplacering och en lagom storlek på öronen, de ska vara medium och det är en hårfin gräns att förhålla sig till så att de inte blir varken för stora eller för små.

Vad tycker ni? Kommentera gärna dina åsikter under inlägget.

Tidigare delar i följetången:
Del 1 – huvudformen, Del 2 – profilen & Del 3 – nospartiet.

One thought to “Del 4 – öron”

Comments are closed.