Del 2 – profil

  • by
Hexan, Emenheim Hex & judge Johan Lamprecht

Nu var det dags igen, vi fortsätter följetången som påbörjades förra veckan och idag kommer vi att titta närmre på profilen.

Läs Del 1 här om du inte har gjort det redan, då gick vi igenom hur man beskriver huvudformen.

Jämförelse av standarder

WCF Breed Standard

”The profile is curved.”

TICA Breed Standard

”Rounded forehead, nose stop and firm chin.”

CFA Breed Standard

”Profile shows a muzzle, clearly visible beyond the curve of the cheek. The tip of the chin lines up with the tip of the nose and the upper lip in the same vertical plane. Profile reveals a nose stop. The nose has a downward slant with a convex curve and is set below the eye line.”

GCCF Breed Standard 

”The nose should be short, broad and straight with a downward slant. In profile the nose can appear to have a convex curve. The nose break is neither too pronounced nor too shallow. The chin is firm and well developed. The bite must be level, the tip of the chin should line up with the tip of the nose in the same vertical plane.”

FIFe Breed Standard

”Short, broad and straight with a slight indentation below the eye level. The nose tip has a slight downward slant.”

Sammanfattning

Här var det ganska svårt att få bra “utdrag” från standarderna eftersom profil gärna hänger ihop med nospartiet och det vill jag gärna att vi får igenom separat. 🙂 Oavsett så är det spännande att de olika förbunden har olika mycket att säga om profilen, WCF uttalar sig knappt alls (i och för sig är ju ingen av WCFs standarder speciellt utbroderade, så det kanske inte är så chockerande) medan CFA skriver ganska detaljerat vad man kan förvänta sig att se (och GCCFs standard verkar i sin tur vara ganska starkt influerad av CFAs).

Vi förväntar oss alltså att vi ska se en profil med en rundad panna, nosen ska vara kort och med ett litet stop strax nedanför ögonen. Nosen ska vara riktad lite snett nedåt. Hakan ska vara bestämd och ligga i linje med nosen/noskuddarna.

Det var allt för idag, nästa avsnitt kommer att behandla nospartiet. Läs Del 1 här om du inte har hunnit göra det ännu och känner du att du har något du vill tillföra får du gärna kommentera inlägget. 🙂