HCM-skanning på Ultuna

  • by

Idag har vi varit på Universitetsdjursjukhuset Ultuna och skannat hjärtan på Bibi (Bibi Blue Bald Ufkens) och Mira (Lykken Stella Mira in Curl) – vi blev väldigt glada över att de båda har stora, varma och framför allt normala hjärtan! 🙂 <3
Bibi blev lite kränkt över att hållas fast på sida, så hon fick stå istället, men Mira var lite mer samarbetsvillig och vi kunde därför hålla henne på sidan under skanningen.
Men det gick ändå väldigt lätt, mycket tack vare de duktiga veterinärerna Jens H och Ingrid L.

HCM står för hypertrofisk kardiomyopati (Hypertrophic Cardiomyopathy) och är en genetisk hjärtsjukdom som fortfarande är oklar hur den nedärvs. Sjukdomen förekommer bl.a. även hos människor och är därför inte unik för katten som art.

Undersökningen sker med ultraljud och veterinären gör en bedömning på plats om hjärtat är friskt eller inte. Eftersom vi vill ha testresultaten på PawPeds hade vi med oss en blankett, som veterinären sedan skickar dit (till PawPeds). Läs mer här.

Jag blev även glatt överraskad av att Ultuna numera är en certifierad kattvänlig klinik, vilket för oss innebar att vi fick sitta i ett väntrum enbart för katt, där man bland annat kunde ställa burarna på ett ställ/en hylla osv. Jättebra att slippa hund i väntrummet! Många tummar upp på detta.

Ha det fint,

Emma.